CV-tips – Hur du blir yngre i ditt CV
Texten uppdaterades den juli 9, 2021
j

Skriven av Birgitta Möller

CV | Tips

CV-tips #6. Gör du dig omedvetet äldre i ditt CV? Av gammal vana fortsätter många att ha med saker som ”daterar” dem och det är onödigt. Här är 10 saker som bidrar till att göra dig ”omodern” i ditt CV – alla är enkla att fixa till.

1.    Mål (Objective på engelska): ta bort eftersom målen handlar om dina mål. Arbetsgivaren vill veta vad du kan göra för dem – inte vad du skulle vilja jobba med framöver.
2.    Onödiga rubriker: (se bilden)
3.    Adress: det räcker att skriva vilken ort/stad du finns i (ta även bort postnumret, vilket jag missat i bilden…).
Söker du jobb på annan ort (kanske i annat land) är praxis bland mig och mina CV-expertkollegor att man inte ha med någon ort. Om arbetsgivaren vill ha din adress kommer de fråga efter den.
4.    ”Referenser finns på begäran”: som jag skrivit tidigare är det helt onödigt att ha med detta eftersom alla vet att när det blir skarpt läge måste man lämna referenser. Därför kan denna yta i CV:t användas till annat.
5.    Personlig information: många tror felaktigt att de har en skyldighet att ange år, månad och dag de föddes. Detta är en myt. Samma sak gäller relationsstatus/familjesituation som inte heller skall tas med i ditt CV.
6.    Telefonnumret du skrivit går till en fast telefon i stället för till en mobil. När vi är inne på detta ämne vill jag avråda från att ta med numret till jobbmobilen – i alla fall när du söker nytt jobb (och det är ju det CV:t är till för; jobbmejlen går också bort helt i ditt CV).
7.    Längden på CV:t. Har du ett CV som är 4 sidor är det dags att se till att det blir max 3 och helst bara 2 sidor.
8.    Erfarenheter som går för långt tillbaka i tiden. Fokus skall vara på erfarenheterna i närtid. Här behöver många trimma ner ”gamla” meriter.
9.    Skills/ IT-kompetenser som kanske en gång var det nya heta men inte längre är det OCH där du inte lagt till de kompenser som är nya/heta idag.
10. Fokusera på vad du åstadkommit, inte på vad du gjort. Det är gigantisk skillnad på dessa två saker.

Layout är viktigt i CV:t

Till sist ”If content is king in a resume (CV i Sverige), then design is queen.” Jag vet att många gillar grafiskt spännande CV men det är innehållet som är det viktigaste i kombination hur den är formaterad.

Länk till din LinkedIn-profil

Du har väl lagt in en klickbar länk till din (proffsiga) LinkedIn-URL i CV:t?

Snyggare CV

Apropå formattering av ditt CV: Här en länk till CV-tips #2 om rakställda marginaler:

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Andra läste också

Har du ett ”ATS Compliant” CV?

Har du ett ”ATS Compliant” CV?

Vad är ATS det kanske du tänker. ATS betyder Applicant Tracking System. Compliant betyder kompatibelt, dvs stämma överens (passa in).   För ett tag sedan hörde några potentiella kunder av sig och undrade just om detta - skriver jag CV som är ”ATS Compliant”....

10 tips för konsulter – favorit i repris

10 tips för konsulter – favorit i repris

Våren 2013 skrev jag ett blogginlägg på konsultbolaget Cinodes. Det blev läst av många konsulter. Inför det nya året vill jag dela dessa tips som jag vet var/är mycket uppskattade – det sa alla de konsulter som hittade mig (efter att de läst tipsen). Om du inte redan...