Om Birgitta

Om CV-Hjälpen, Birgitta Möller och hennes certifieringar, internationella publikationer och press & media

Därför blev jag professionell CV-expert

Fem veckor innan jag skulle återvända från min föräldraledighet ringde min chef och berättade att jag skulle bli uppsagd på grund av arbetsbrist.

Även om jag hade klarat mig igenom två olika uppsägningsrundor där det ibland kändes som att ’hela havet stormar’, blev det en chock att bli av med jobbet. Hur skulle jag som ganska ny förälder få ett nytt jobb?

Jag sökte och fick jobb som konsult på ett globalt telekombolag med kontor i Köpenhamn. Trots att jag trivdes jättebra valde jag något år senare att istället söka nytt jobb i Sverige. Den här gången på ett globalt bolag i Lund. Efter några år sökte jag mig vidare till ett litet svensk uppstart-bolag.

Vi hann flytta in i helt nyrenoverade lokaler och jobba där i 3 veckor innan ägarna la ner bolaget. Plötsligt var jag utan jobb. Igen. Vad skulle jag göra den här gången?

Genom åren hade kollegor och vänner bett mig hjälpa dem med att granska deras ansökningar. Det var så jag fick idén att börja jobba som professionell CV-expert. 

Varför inte utnyttja mina erfarenheter av att själv framgångsrikt ha bytt karriär ett par gånger, skrivit många ansökningar, kommit på många intervjuer – samt hjälpt andra med deras ansökningar?

Min allra första CV-kund blev kallad på intervju, det var över 500 sökande till den enda tjänsten. Min andra kund fick jobb med hjälp av det CV och personliga brev jag skrivit åt denna person.

Nu har det gått 10+ år sedan jag startade mitt företag CVhjälpen och sedan dess har jag skrivit 1000+ CV och totalt cirka 2000 CV, Linkedin-profiler, konsult-CV samt personliga brev åt kunder både i Sverige och runtom i världen. Det låter kanske som en klyscha, men det är fantastiskt roligt att varje vecka kunna göra skillnad i människors liv.

Jag har även haft återkommande uppdrag där jag hjälpt både stora globala företag med konsult-CV som skall ingå i olika anbud, samt mindre konsult-bolag att vinna uppdrag.

Innan jag startade mitt företag hade jag arbetat på allt från mindre före detta startups till stora globala bolag. Där hade jag dagligen kontakt med kollegor i Kina, USA, Finland, Danmark och många andra länder. Jag hade även bott nästan 5 år utomlands, i Kanada, Danmark, USA och Australien.

Idag har jag hela världen som arbetsfält och får jobba med det jag är bäst på; skriva professionella CV, Linkedin-profiler, konsult-CV och personliga brev som ”sticker ut” på både svenska och engelska till mina kunder.

Varför anlita Birgitta Möller?

 • Jag är certifierad CV-skribent – grundcertifiering + mastercertifiering. Detta innebär att jag genomgått en krävande utbildning med fokus på CV-strategier, format och layout, kundpositionering. Jag fick även lära mig hur man bygger ett personligt varumärke och hur man skriver LinkedIn-profiler.

Detta betyder också att varje ansökningsbrev, konsult-CV, Linkedin-profil och CV är individuellt utformat både vad gäller innehåll och layout, jag använder inga mallar.

 

 • Exempel på mitt arbete har 9 år i rad blivit utvalt att ingå i internationella karriärböcker samt utbildningar som världens ledande CV-utbildnings- och certifierings-organisation anordnar.
 • Jag är medlem i en internationell tankesmedja inom karriärområdet. Genom att jag varje år deltar i ett internationellt symposium – the new and next – håller jag mig uppdaterad när det gäller trender inom CV och Linkedin. Jag deltar också regelbundet i och olika seminarier och föreläsningar inom mitt område.
 • Alla dokument som skrivs på engelska korrekturläses av min professionella korrekturläsare som har engelska som modersmål. Denna person är specialiserad på att korrekturläsa just CV och LinkedIn-profiler och anlitas även av flera av mina engelsktalande CV-expertkollegor.


Är du redo att sätta igång?

Certifieringar & internationella publiceringar

  Med i global utbildning för 11:e gången

  För 11:e gången blev mitt arbete utvalt till en global utbildning februari 2024. RWA som utbildar CV-experter globalt (”training world-class writers globally”) håller i dessa utbildningar.

  Med i ny global utbildning

  September 2023. För 10:e gången ville organisationen RWA – Resume Writing Academy  som utbildar CV-experter globalt (”training world-class writers globally”) ha med exempel på mitt arbete i en av deras utbildningar. 

  6:e boken om CV jag finns med i

  Det var fantastiskt roligt att få veta att jag även kommer finnas med i 3:e upplagan av denna internationella karriärbok (jag valdes ut även till 1:a och 2:a upplagan). Boken kom ut mars 2023.

  Enbart certifierade CV-experter får skicka in bidrag.
  Av de 49 CV-experter som valdes ut är vi två som fått med 4 bidrag. 

  Ny CV-bok, målgrupp GenZ

  Våren 2023, i mars, publicerades denna bok där jag är en av 35 certifierade CV-experter vars arbete passerat nålsögat och valts ut att vara med.

  1 av 28 i hela världen

  November 2021, äntligen fick jag beviset på att min ansökan om att förnya min MRW-certifiering godkänts. Jag är den enda utanför Nordamerika som har denna certifiering – som regelbundet måste förnyas.

  Master i CV

  Juni 2017 blev jag godkänd för min andra CV-certifiering – MRW – Master Resume Writer. Jag är nu en av totalt 20 person (globalt) som är MRW och ensam i Europa om att vara MRW.
  För att klara denna certifiering krävdes:
  – 5 år som professionell CV-expert
  – Inskickad portfolio med 5 kunddokument (CV + brev) som granskades enligt förutbestämda kriterier av en ”granskningskommittee”. – Förklaring av taktik/strategi och layout till varje inskickat CV/brev.
  – Uppvisande av hur kundernas CV/brev såg ut innan de anlitade cvhjälpen OCH efter (att jag skrivit deras nya CV/brev).

  Först i Europa

  Januari 2015 blev jag en av Europas bäst certifierade CV-experter. Därmed blev jag den första person i Europa (och den enda i Sverige) som blivit ACRW-certifierad – en oerhört krävande CV-certifiering som bl.a omfattar: CV-strategier, kundpositionering, personligt varumärke i CV m.m. I hela världen finns cirka 100 ACRW. Efter certifieringen handplockade ansvarig lärare mig till sitt exklusiva team av CV-skribenter som arbetar med exekutiva kunder (VD, CEO, CFO, CTO osv) runtom i världen.

  Utvald till ny CV-bok

  I december 2015 gavs en helt ny ”CV-bibel” ut i USA av branschens två pionjärer och (sedan länge) ikoner och där båda (!) mina bidrag passerade nålsögat och finns med.

  Bidragen (all fakta är fiktionaliserad) valdes ut bland nästan ≈ 400 bidrag som >100 CV-skribenter skickat in. Endast 20% av bidragen, från 53 CV-experter, antogs och finns med i boken.

  Med i 2:a upplagan

  När andra upplagan av internationella karriärboken ”Get Noticed – Get Hired” publicerades i Februari 2019 finns prov på mitt arbete med. Cirka 100 bidrag skickades in, 10 antogs och ett av dem var mitt. I förra upplagan (se längre ner på denna sida) kom båda mina bidrag med.

  Här har en av de två pionjärer och legendarer inom branschen, som publicerat böckerna, skrivit ”Birgitta – It is always a please to showcase your excellent work!”

  Utvald till CV-utbildning

  November 2022 valdes 4 av mina CV ut att ingå i internationell utbildning. Det är bara certifierade CV-experter som får skicka in bidrag som ansvarig utbildare sedan väljer mellan. 

  Svårt läge i karriären

  Maj 2021, ville CTL (amerikanskt företag som certifierar CV-experter) ha med ett av de CV jag skickat in – i kapitlet ”Career Change”.

  Utvald till utbildning

  September 2020, valdes mitt inskickade (anonymiserade) CV – som 1 av de 9 CV som ingick i den internationella utbildningen. Mitt CV fanns med i kapitlet ”Maximizing School Experiences”.

  Utvald till bok #2

  Våren 2020 fanns återigen exempel på mitt arbete med i en internationell karriärbok som fokuserar på ”managers and executives”. Det är otroligt roligt att på tre försök (i tuff konkurrens) få 100% utdelning, dvs. komma med i alla tre böckerna som ges ut av pionjärer/legendarer inom branschen.

  Med i ny utbildning

  December 2018 valdes båda mina inskickade bidrag (=100%) ut till en internationell utbildning.

  Distinkt CV-design

  September 2017 valdes mina två bidrag (CV) ut till en master class – en internationell utbildning.

  I september och november 2016 fick jag 100% inskickade CV:n antagna (av de max två som enbart ACRW- och MRW-certifierade CV-skribenter fick skicka in). 

  CV för 50+

  September 2018 valdes 100% av mina 4 inskickade bidrag (#CV och #Linkedinprofil) ut till en internationell utbildning (webinarie/E-summit). Det var fjärde året i rad som mitt material valdes ut att ingå i internationellt utbildningsmaterial. 
  Enbart ACRW- och MRW-certifierade CV-skribenter får skicka in. 

  CV för utmanande läge

  Mars 2018 valdes mina bidrag (#CV) ut till en internationell utbildning (webinarie).

  Det var fjärde året i rad som jag fick inskickade CV:n utvalda att ingå i en internationell utbildning. Enbart ACRW- och MRW-certifierade CV-skribenter får skicka in. OBS! 

  Press & media

   Dagens Nyheter

   På ett uppslag var jag en av flera experter som söndagen den 3 september (2023) blev intervjuad om jobb och karriär i en av Sveriges största dagstidningar.
   Här är en länk till artiklarna: https://www.dn.se/ekonomi/experterna-tipsar-sa-far-du-dromjobbet-har-ar-missarna-att-undvika/

   VD-tidningen

   På 2 sidor berättar jag om hur VD:ar skriver bästa CV:t, februari 2023. Länk här: https://vdtidningen.se/sa-ska-ett-vd-cv-se-ut/

   Unionens tidning 

   I nummer 1/2023 av tidningen ”Kollega” intervjuas jag om hur man skriver det ”perfekta” CV:t. Unionens 700.000 medlemmar får tidningen. 

   Här är länk till e-magasinet som innehåller många läsvärda artiklar. Artikeln är på sidorna 44-45. https://www.e-magin.se/latestpaper/qc875sqt/paper/1#/paper/sqj0882x/1

   Här länk till enbart artikel i vanligt digitalt format: https://kollega.se/soka-jobb/hur-skriver-man-ett-bra-cv

   Tara

   Juli 2019, nr 9, hade tidningen Tara en 3-sidig artikel där jag ger råd om hur man maxar sitt #CV.

   P4 Extra

   Måndag den 10 juni 2019 var jag gäst hos P4 extra i Sveriges Radio och inbjuden för att prata vad man bör ha med och inte ha med i sitt CV. Länk till intervjun här.

   P4 Malmöhus

   Inbjuden av P4 Malmöhus Sveriges Radio pratade jag den 14 februari 2019 om hur man skriver bra CV. Länk till intervjun här.

   MetroJobb

   Torsdagen den 8 november 2018 tipsade jag om hur man skriver sitt första personliga brev när man t.ex. söker prao eller sommarjobb. Här är en länk till den digitala versionen som innehåller samtliga 9 tips.

   Veckans Affärer

   I oktober-numret  av Veckans Affärer (utkom 1/10 2015) gav jag tips om CV och LinkedIn på sidorna 60 + 62. Tyvärr finns ingen digital version tillgänglig.

   Chef

   I nummer 8 av tidningen Chef (utkom 25/8 2015) finns en artikel där jag tipsar om hur man skriver bra personliga brev.

   Klicka på bilden för att läsa artikeln ELLER klicka på denna länk för att läsa den digitala versionen av artikel.

   Svenska Dagbladet

   Söndagen den 22 mars 2015 kunde man i tidningen SvD:s Karriärdel läsa om en av mina favoriter – cv-skafferiet.

   CV-skafferi är något alla bör jobba på att hålla uppdaterat. Kul att dela uppslag med Elaine Eksvärd – som tar upp en sak jag brukar prata om med mina kunder ”beskriv konkreta situationer som visar vad du kan i stället för att bara berätta om det”.

   Chef

   Fredagen den 20 februari 2015 (#2) publicerade tidningen Chef en artikel där jag tipsar om hur man jobbar med LinkedIn och rekommendationer.

   Här är en länk till den digitala versionen av artikeln.

   SDS

   Söndagen den 2 februari 2015 hamnade jag på omslaget till tidningen Sydsvenskans Lunda-upplaga.

   Klicka på den här meningen för att läsa artikeln.