Vilket typsnitt passar till CV idag - 2010-talet... 5 maj 2015

Om man vill hårddra det hela kan det typsnitt du använder i ditt CV sända ett budskap till mottagaren – och det är kanske inte det budskap du vill att de skall få.

Att använda det klassiska typsnittet ”Times New Roman” (TNR) i sitt CV år 2015 sänder en signal om att personen som skrivit CV:t inte hängt med i utvecklingen - vilket indikerar att personen är ”gammal” (dvs inte uppdaterad) även inom andra områden.

Ett CV skall visserligen spegla dig och hur du är som person. MEN det gäller att välja typsnitt med omsorg.  Och inte blir det lättare av att så många läser text på läsplattor idag. Förr ansågs typsnitt med ”fötter” (seriffer) vara dem man skulle välja till tryckt text. Idag när många läser tryckt text på digital skärm finns moderna typsnitt ”utan fötter” (sans seriff) som funkar väldigt bra att läsa på skärm.

Att använda Times New Roman i ditt CV är som att dyka upp på en anställngsintervju iklädd joggingbyxor (sweatpants) säger en person som dagligen arbetar med att välja typsnitt till kommersiellt inriktade texter.  Du visar din potentiella chef att du inte funderat på vilket intryckt du ger.

Ditt CV är en del att ditt marknadsföringsmaterial.

Då och då skrivs det om lämpliga typsnitt i CV:t. Nu senast skrev affärstidningen BoombergBusiness om detta i en artikel som generat en del diskussioner. Spelar det någon roll vilket typsnitt man använder tycker en del, andra säger att varför finns det hela yrkeskårer som sysslar på heltid med att välja tyspnitt till texter som riktar sig mot olika målgrupper?

Vad det handlar om är att försöka göra allt du kan för att maximera dina chanser att bli uppmärksammad. Varför då göra något som riskerar att utesluta dig?

För att citera mina lärare ”Choose font wisely” och en kollega: ”While wearing a suit is not going to get you the job, not wearing one might get you eliminated.”

Vad tycker du? Vilket typsnitt använder du? Och vilken storlek på typsnittet använder du?

Till sist - glöm inte att välja ett typsnitt som finns installerat på/i de flesta datorer/smarta telefoner/läsplattor. För att slippa fundera på den saken bör du alltid ha för vana att skicka ditt CV som en PDF-fil.

Ps. Klicka på denna mening för att läsa mer om typsnitt på webben. Där kan du t.ex. läsa om hur det typsnittet som du valt ser ut i olika storlekar i olika webbläsare, det kan vara väldigt stor skillnad på 12px och 13px i exempelvis Internet Explorer 8. Jag säger bara en sak - PDF-filer. Ds.