Varje vecka serveras vi nyheter i LinkedIn... 9 september 2014

Här gör man sitt bästa för att sprida hur man "uppför" sig på Linkedin. Vett och etikett på LinkedIn skulle man kunna säga. Och så går Linkedin och inför (ytterligare) en ny funktion som motverkar en grundläggande sak som jag och många andra som också föreläser om/undervisar i LinkedIn brukar poäntera.

 

Sedan någon månad finns det ett litet huvud näst längst ut till höger, se bilden ovan. Det här är (en av) LinkedIns senaste funktioner. Det är så här LinkedIn låter mig få veta att jag fått nya kontaktförfrågningar. Tidigare meddelades det genom att fanns en siffra bredvid det lilla kuvertet (som syns till vänster om flaggan).

När man för musen över det lilla huvudet ramlar en meny ner där kontaktförfrågningarna syns. Längst ut till höger finns ett kryss och en bock - krysset betyder tacka nej till förfrågan, bocken betyder tacka ja.

Denna nya funktion innebär att du inte alls kan se en eventuellt personligt skriven kontaktförfrågan...


73094084-DgGeDjpgDu kan forffarande hitta kontakfrågningar via din Inbox - där du tidigare gick in för att se dem. Genom att gå den vägen kan du också fortfarande skicka ett svar om du vill veta mer om varför en person du kanske inte alls känner vill att du skall ingå i den personens kontaktnät. S¨å brukar jag göra när någon jag inte alls känner skickar en kontakförfrågan.

Efter att ha läst vad en del andra personer runt om i världen tycker om LinkedIn senaste nyhet (personer som också är specialiserade på LinkedIn) kan jag konstatera att jag långt ifrån är är ensam om att tycka att detta inte är ett fall framåt. Varför inför man något som gör att den personligt skrivna förfrågan blir helt meningslös? Varför inte i stället förbättra funktionaliteten så att det blir möjligt att skriva personligt utformande kontaktförfrågningar äveni smarta telefoner och i appen, något som idag är omöjligt. 

I en av trådarna om LinkedIns senaste drag skrev en person att hur skall jag göra nu? "As a rule I don't accept connection requests from people I don't know, haven't worked with or met at a business event. Networking is about personal relationships as much as business, please take the time to write a couple of lines around why you believe we should connect and don't just assume that I will accept your invitation just because we happen to work in the same sector." Jag som har samma inställning - dvs om jag inte alls känner den som skickar en förfrågan vill jag veta varför personen vill ha mig i sitt nätverk - kan bara hålla med.

73094084-DgGeDjpg