Så skriver du ett vinnande CV år 2020...

Bilden till höger är bra viktig påminnelse om att ord och hur de ställs upp spelar roll i ett CV - det gör skillnad på riktigt.

När jag bläddrar igenom högen med CV som olika intresserade skickat till mig kan jag konstatera att alla dessa CV:n hade vunnit på att fixa till följande saker.
 
FORMAT
◉ Max 2 sidor, men det finns undantag som kräver 3 sidor (men absolut inte mer). Less is more! Kom ihåg att det enda syftet med ett cv är att få komma på intervjun.
◉ Punktlistor får ha max 5 punkter är den gyllene regeln inom CV-skrivande (annars ser de ut som en ”laundry list” dvs inköpslista).
◉ Max 3 rader i ett stycke, helst bara 2 rader.
◉ Rejäla marginaler, minst 2 cm på vardera sida och 2-2,5 cm ner- och upptill.
 
KONTAKTUPPGIFTER
◉ Glöm inte att ha med dina kontaktuppgifter på CV:t. Jag ser en del CV utan denna viktiga information. Där finns bara namn och ibland inte ens det…
◉ Det räcker att ange ett (1) telefonnummer. Använd (privat, inte jobbmejl) och en seriös e-postadress. Har du en gmail-adress med ditt födelsedag i - och är 40+ rekommenderar jag att du skaffar e-postadress som inte avslöjar din ålder för arbetsgivaren. Du kan byta ut födelseår mot "123".
◉ Lägg in klickbar länk till din LinkedIn-profil (OM den är till din fördel, du har minst 50+ kontakter, helst 200+, är välskriven, sökordsoptimerad och har ett foto som är professionellt - vänta annars med att länka till din profil).

SPRÅKET
◉ Undvik subjektiva beskrivningar – framgångsrik, resultatorienterad, drivande, prestigelös, flexibel (listan kan göras lång).
◉ Undvik klyschor som "dokumenterad erfarenhet", "ansvarig" osv.
◉ Undvik att upprepa samma ord i samma stycke.
◉ Är orden i CV:t lätta att uttala? Eller snubblar man på orden?

ANNAT
◉ Använd ett proffsigt profilfoto! ALLTID. Selfie, bilder med brokig bakgrund som stjäl fokus går bort.
◉ Inga pronomen (jag, han, du, hon osv.)
◉ Har du en akademisk examen behöver du inte ha med din gymnasieutbildning (som är en förutsättning för att du skall plugga på högskola). Less is more.
◉ Inled INTE ditt CV med rubriken MÅL, det är 4-5 år sedan det var inne att berätta för arbetsgivaren om sina egna mål. 
◉ Berätta vad du åstadkommit, inte vad du gjort. Stor skillnad!

Något mer?
Glöm inte att anpassa ditt cv efter tjänsten du söker. 

Till sist
◉ Här en länk till mina tre artiklar om "Onödiga saker i ett CV"
◉ Här länk till min artikel om formatet i ett CV.
◉ Bra profilfoto, vad skall man tänka på? Här är tips.

Lycka till!

Jag är certifierad CV-expert (enda som är master certifierad (MRW) i Europa och enda som är ACRW-certifierad i Sverige och en av tre i Europa) och arbetar som professionell CV- och LinkedIn-skribent på svenska och engelska. Hör gärna av dig om du behöver hjälp med #CV, #LinkedInprofil, #KonsultCV eller #personligt brev / #ansökningsbrev.