Rensa upp i kompetensdelen- vad skall bort... 18 december 2018

Alltför ofta ser jag att Microsoft Office listas som en av de tre viktigaste kompetenserna en LinkedIn-medlem har. Verkligen? är min spontana reaktion varje gång.

Att år 2018 lista "Microsoft Office" som en toppkompetens är:

Slöseri med plats - denna kompetens tar de flesta som självklar hos alla jobbsökande nuförtiden. Jag har visserligen sett den som krav i jobbannonser gällande statliga och kommunala jobb men tycker ändå att det är något "alla" kan idag. Att skicka "fel" signaler till omvärlden. Är MS Office-kompetens (i dagens sedan länge digitala värld) den IT-kompetens du har som skiljer dig från andra? Om inte, vilka kompetenser kan du lista här som gör att du sticker ut?

Jag vill uppmana alla som listat denna kompetens (som är en viktig grundkompetens) men som många idag anser är självklar att fundera ett varv till. Man får lägga upp max 50 skills/kompetenser i sin profil i denna språkgemensamma modul - vilket innebär att du kan blanda språken på kompetenserna. Det är max 50 kompetenser oavsett hur många språk du har din profil på.

Redan för ett par år sedan debatterade mina CV-expertkollegor om man skall ha med MS Office som viktig IT-kompetense i ett CV. Många av mina kollegor i USA tycker att det är så sjävklart att alla kan MS Office att man inte tar upp detta i ett CV. Själv tycker jag att det är viktigare om man t.ex. är riktigt vass på Excel, så kan man skriva det under IT-kompetens och inte bara MS Office.

Varje gång jag skriver en Linkedin-profil åt en kund går jag igenom alla delar av profilen och då är  "Kompetenser" (heter "Skills & Endorsements" i engelska språkversionen) en modul jag går igenom noga. Har min kund listat rätt kompetenser? Dvs dem som gör att hen sticker ut? Vilka tre kompetenser är topplistade? Vilka kompetenser är eventuellt bättre för min kund att ha med här?

Vilka är dina 3 "huvudkompetenser"? Vad kan du ersätta Microsoft Office/MS Office med? 

TIPS: Här är en länk till artikel som hjälper dig jobba med din kompetens-del i din Linkedin-profil.

Gör det till en vana att regelbundet se över vilka termer du listar i denna viktiga del. Har det tillkommit några nya "modeord" / buzzord inom din bransch som du kan ta med i denna del? Finns det daterade termer som inte längre är så heta när det gäller sökoptimering/SEO? Investera tid i dig själv och din karriär genom att gå igenom och uppdatera denna del så att den är relevant år 2019.