Podd om rekrytering i digitala framtiden... 15 december 2016

Jag har precis lyssnat på en intressant jobbpodd som handlade om hur rekryteringsprocessen har och kommer att påverkas av digitaliseringen..

"-Helt onödiga grejor" (man skulle fylla i) sa HR-personerna om hur det var bara för några år sedan när man sökte jobb och var tvungen att fylla mängder mer uppgifter i komplexa system. I bästa fall fanns det ett jobb att söka om man kom igenom hela systemet. Det stora svarta hålet brukade jag tänka om dessa system. Jag minns när jag skulle söka ett jobb (för 6+ år sedan) och den utannonserade tjänstens jobbtitel inte fanns som valbart alternativ i databasen....

Idag har detta ändrats till att det är företagen som måste göra sig mer attraktiva för de jobbsökande. Helt tvärtom alltså.

Jag fick också till min glädje höra att det numera finns system (undrar dock hur vanliga de är) där man kan logga in och i realtid kan se var i processen ens ansökan befinner sig. 

Hur kommer "blind rekryrering" utvecklas de närmsta åren? Spännande.

Jag minns när min professor på universitetet berättade om när man införde "blind" bedömning av akademiska artiklar som skickades in till prestigefulla branschtidningar. När de som bedömde artiklarna inte längre visste vem som skrivit artiklarna ökade andel publicerade artiklar författade av kvinnor ganska rejält. Intressant.

Har CV:t en framtid? Absolut! Utifrån ett rekryteringsperspektiv är ett CV något som på ett mycket överskådligt (och snabbt) sätt innehåller viktig information. Det blir helt enkelt lättare under en intervju både för jobbsökande och rekryteraren att ha ett CV man pratar kring.  För många tjänster är det viktigt att snabbt kunna se vad personen gjort tidigare.  Klicka på denna länk för att lyssna på podden (14 minuter)