Nedkopplings-semester - nya trenden... 8 juli 2014

"Man kan göra mycket annat med sin skärm än att svara på jobbmail och annat jobbrelaterat. Mycket annat! Blir lite trött på alla som pratar vitt och brett om att man måste sluta med paddan eller telefonen när man är ledig." Skriver en vän igår.

"Problemet" är väl inte att surfplattan och smarta telefon är fiffiga hjälpmedel. Absolut är de det.

Men om man ständigt känner ett behov av att kolla vad som händer i den digitala sfären, om man ständigt känner att man "bara" skall kolla sin mail eller om man fått nya like på FB, eller om man ofta/alltid avbryter pågående samtal med vänner/bekanta/arbetskamrater för att svara i sin mobil, läsa sms med mera - då kanske man skall ta sig en funderare. Dötid, att göra ingenting alls verkar helt ute år 2014. Varför då tänker jag? Varför skall man ständigt överstimulera sin hjärna? Mår hjärnan verkligen bra av det? Och hur är det för barn hjärnor?

"– Ständig uppkoppling stressar, och våra hjärnor får inte tid för återhämtning. Vi blir mindre effektiva och sover sämre. Man kan jämföra med en elitidrottsman: om han tränade 24 timmar om dygnet skulle han aldrig komma till OS." kan man läsa i den intressanta artikeln "Digital stress - så drabbas du"

År 1999 skrev jag och en kursare en prisbelönt kandidatuppsats om "Teknostress" där vi undersökte hur anställda i fyra helt olika typer av organisationer hanterade den (då) ständigt ökande strömmen av digital information. Nu 15 år senare har det inte precis blivit lättare att förhålla sig. Snarare tvärtom.

Kanske är nedkopplingsläger den nya trenden? Har man inte råd att åka på ett sådant läger kan jag rekommendera boken "Nedkopplad" av Susan Maushart. Intressant och rolig läsning. Finns både som pocketbok och e-bok. Utmana dig själv. Lev 100% "skärmfritt" (dvs digitalfritt) en dag varje vecka. Testa hur det känns. Jag tror att de flesta kommer inse att man får mycket mer gjort.