Jobba mer effektivt utan mobil och mejl... 26 augusti 2015

Hur man får mer gjort när det känns som att dygnets 24 timmar ständigt är för få? Speciellt som egenföretagare är det lätt att jobba många timmar och ändå uppleva att man kunde jobbat ännu mer.

Min nya giv denna höst (efter en extremt arbetsintensiv vår) är att:

Lägga undan mobilen - som är inställd på tyst läge i ett skåp. Där ligger den hela förmiddagen fram till klockan 12.00 då jag svarar i telefon - till klockan 13.00 då jag lägger undan telefonen igen. Svarar åter efter klockan 16.00 och några timmar framåt. Inbokade telefonmöten på andra tider är en annan sak eftersom de är förplanerade. Inte läsa mejl på förmiddagen utan just mellan 12 och 13 och efter 15.00/16.00. Göra en "Mis-en-place" (to-do-lista) med prioriterad ordning av arbetsuppgifterna antingen när jag avslutar min arbetsdag eller det första jag gör på morgonen innan jag börjar jobba.

 

Känslan hittills är att det känns som att tiden går långsammare. Jag får mer gjort - på kortare tid. Som egenföretagare är det lätt att "bara" kolla mejlen eller vara nåbar jämnt. 

Bodil Jönsson (som skrev boken "Tio tankar om tid") har sagt att "Den som ständig hoppar mellan uppgifterna upplever att tiden rinner undan". Bodil Jönssons eget knep för att "få tiden att gå långsammare" är att skapa långa sammanhängande sjok av tid, inte hacka upp tiden i mängder av olikaratade moment. Bodil J tycker att vi skall "samla ihop snuttarna - ostyckad tid är mer värt än styckad tid". 

Med tanke på vad jag gör sedan ett par veckor var det extra kul att idag läsa tidningen Chefs artikel "Mer gjort med mobilerna i lådan" (Lägg undan mobiltelefonen fyra timmar om dagen och håll dig borta från mejlen. Det gjorde it-företaget Kliniks medarbetare mer fokuserade.)

Hjärnforskaren Katarina Gospic säger: "Jag brukar likna mobilen vid en godisskål, lika svårt som det är att bara ta en godisbit på fredagsmyset lika svårt är det att låta blir mobilen.
- Den stjäl extremt mycket uppmärksamhet för oss, den tar enormt mycket fokus från det vi egentligen håller på med." 

Nio av tio på IT-företaget Kliniks var positiva och tyckte att det haft en positiv effekt på arbetet att vara tvungna att lägga undan mobilen och bara läsa mejl ibland. Bland annat beskrev de att de varit mer närvarande och mer produktiva under de mobil- och mejlfria timmarna.

Vad tycker du om det jag skrivit? Hur gör du själv med mobil och e-posten?

ps. Jag skrev C-uppsats om liknande saker en gång för 10+ år sedan och ämnet är fortsatt spännande.