Hur uppfattas du av rekryterare...

Nyligen lyssnade jag på ett samtal från USA där ledande CV-experter diskuterade framtiden för CV:t.

Lika lite som det papperslösa samhället tagit över är CV:ts framtid hotad.

MEN det betyder inte att CV:t inte kan komma att ändras. 

Många tror att LinkedIn rakt av kan ersätta ett CV. Då får man tänka om. I ett CV kan t.ex. information finnas med som INTE kan finnas i en Linkedin-profil. Nyligen tog jag t.ex.bort en hel del saker som inte passade i LinkedIn-profilen men som behövde finnas i CV:t. T.ex. att man vänt en missnöjd underpresterande avdelning eller exakta belopp på det man åstadkommit hos olika arbetsgivare.

Vi som deltog i samtalet fick veta att idag har 30% av HR-avdelningarna en dedikerad "social recruiter" och att 70% använder sociala medier för att granska kandidater. Siffrorna är från 2017.

Vi fick också veta att alla rekryterare ville att den jobbsökande "laddade upp" sitt CV som bifogad fil. Många får jobb eller får komma på intervju genom nätverkskontakter MEN det gäller fortfarande att man kan visa upp ett CV som på rätt sätt visar hur kvalificerad man är, kontakterna hjälper bara fram till intervjun. 

En annan aspekt av CV och sociala medier är att ett CV kan och bör anpassas till varje tjänst man söker. På sociala medier kan du enbart ha en enda profil. Tänkvärt.

Det gäller att vässa sina profiler oavsett plattform. Med tanke på att 87% av HR/rekryterare använder t.ex. LinkedIn och endast 36% av de som söker jobb är aktiva på LinkedIn finns det en del att jobba på - för dem som vill byta arbetsgivare.

Har du en proffsig profilbild? Har du anpassat hur du "marknadsför" dig i smarta mobilen? Har du rensat bort alla "floskler"? Har du rätt kompetensord i din profil? Dessa bidrar till SEO (sökoptimering) av din profil. Skickar du iväg standardfrågan när du vill skaffa nya kontakter på LinkedIn eller bemödar du dig om att göra ett så bra intryck som möjligt med personligt utformad förfrågan? Vilka som är aktiva på LinkedIn respektive t.ex. Facebook skiljer sig också åt. Generellt sett kan man säga att ju högre upp i jobbhierakierna en person kommer desto mindre sannolikt är det att de hänger på Facebook. Mellanchefer och uppåt väljer helt klart LinkedIn som sin plattform. 

AI
Hur kommer AI påverka CV? Till skillnad från mänskliga rekryterare är AI inte är partiska. Mjukvaran som skall göra kandidaternas upplever av frågor och arbetstester i samband med intervjuer håller som i alla utvecklingsprojekt på att finjusteras. Den bransch där AI används mest idag är Tech-branschen. Inte så förvånande. 

Appar
Vi fick också veta att rekryteringsföretag idag inte är intresserade av att investera i App-teknologi när det gäller rekryteringsprocessen vilket jag kan förstå. Det finns säkert en hel uppsjö med appar att välja mellan. Vilken app skall branschen satsa på? Skall varje företag satsa på olika appar blir det ett "härke", en djungel som kräver att regelbundet uppdateras. Den viktiga kandidatupplevelsen kan spela in i branschens tvekan.

Till sist
Det gäller att vara fokuserad och konsekvent i hur man marknadsför sig i sociala medier. Linkedin är ett socialt nätverk MEN det är ett socialt "business" nätverk. Bra att tänka på när man postar så kallat "content". Videon som är perfekt för Instagram eller Facebook kanske inte alls funkar på LinkedIn. Gäller att tänka långsiktigt när man lägger upp innehåll eller kommenterar.

Tycker man det är svårt att marknadsföra sig på LinkedIn eller när man söker jobb är det just det som vi CV-expert är proffs på. Att leverera konkret värde till våra kunder. Att göra skillnad på riktigt.

Senast igår skrev en CV-kund följande till mig (klicka på fotot till höger).

Några timmar senare skrev samma kund. "Jag skickade ett mail + cv till XXXX i förmiddags och nu fick jag svar från dem att jag är välkommen på intervju till kontoret i YYY. Tusen tack igen för ett fantastiskt bra jobb!"

Klicka här för att läsa några andra kundcitat.


81981421-MZe1Qjpg