Har du falska profiler bland dina LinkedIn-kontakter?... 4 december 2014

För ett par veckor sedan fick jag mail från en person jag inte alls känner, detta är visserligen inte ovanligt men det var ämnesraden "Resume Critiaue" och vissa formuleringar jag reagerade mest över.

Personen ville inte uppta för mycket av min tid stod det (jag var ju en upptagen yrkesperson) utan gick rakt på sak och erbjöd sina tjänster. De skulle kostnadsfritt granska mitt CV och tipsa om förändringar jag skulle kunna göra....

Varför skriver denna person till mig som jobbar som professionell CV-skribent tänkte jag och kollade upp personen (profilen är numera borttagen från LinkedIn). Personen hade väldigt få kontakter och mycket kortfattad yrkesbeskrivning. Och så var det detta med fotot - som såg så konstigt ut...

ALLT ovan stämmer in på en falsk profil och här kommer 5 typiska kännetecken för en falsk LinkedIn-profil:

Ämnesraden innehåller ofta orden "CV/Resume Evaluation". Profilen/personen har ofta få kontakter i sitt LI-nätverk, oftast under 50, ibland färre än så. Profilen påstår sig jobba på ett Australiensiskt företag och vara Australiensisk medborgare. Den personliga informationen är mycket begränsad, 2-3 tidigare anställningar där bara jobbtitel finns med.  Fotot är alltid "Generiskt", dvs "köpefoto" eller snott rakt av från Internet från en person som såklart inte vet om att personens foto kopierats och används på LinkedIn i en falsk profil.

VARFÖR skapas det falska profiler?

Anledning #1 är att samla in data och (affärs)kontakter. De falska profilernas skapare samlar in e-postadresser, twitter-ID och all annan information som kan säljas till SPAM-sajter. I värsta fall kan din information användas för att kapa din identitet- dvs utge sig för att vara du.

HUR gör man om man får mail från en falsk LinkedIn-profil?

Dubbelkolla alla kontaktförfrågningar - lägg några minuter på att titta igenom informationen som finns i profilen som söker kontakt med dig. Gör detta VARJE gång. Scanna din lista med nuvarande kontakter för att se om någon av dem dyker upp två gånger, om så är fallet är det nyare kontot det falska. Granska språket i mailet/kontaktförfrågan, falska profiler verkar har stavnings- och formuleringsproblem. Rapportera det falska kontot till LinkedIn.