Falska profiler på LinkedIn...

LinkedIn har under första halvan av 2019 rensat bort 21 miljoner falska profiler/medlemskonton. Tråkigt att det förekommer falska profiler på LinkedIn men det bästa är att lära sig känna igen och hantera dem.

Själv har jag råkat ut för allt från amerikanska högst dekorerade militärer som "fastnat" i Mellanöstern och behöver (ekonomisk) hjälp att ta sig därifrån alternativt (ekonomiskt) bistånd att skeppa saker till män i andra professioner som haft mystiska profiler. Nyligen kom ett intressant mejl, se fotot nedan.

Drygt 19 av dessa 21 miljoner falska konton har fångats upp - när de registrerats - av AI-system, de övriga 2 miljonerna har "begränsats" efter att de skapats.

Det gäller att se upp med vilka som skickar kontaktförfrågningar till dig. Men det finns vissa gemensamma drag hos de falska profilerna:

#1 Profilbilden
Ofta använder dessa falska profiler en (alltför perfekt) bild från nätet eller en bildbyrå. Kanske på en kändis eller en fotomodell.

#2 Icke komplett profil
Dessa falska profiler har ofta ett ganska magert innehåll. Det saknas mycket information. Den information som finns är ofta opersonlig.

#3 Begränsat antal kontakter
De falska profiler jag kommit i kontakt har haft få (under 20 kontakter). Aldrig har vi haft några gemensamma kontakter

#4 Begränsad arbetshistorik
Oftast är det mycket knapphändig information i denna del av deras profiler. 
Tydligen är ett växande antal falska LinkedIn-profiler relaterade till rekryterare. Här gäller det att vara lite detektiv och leta efter deras nuvarande arbetsgivare på andra ställen och försöka verifiera att personen verkligen jobbar på det företaget de påstår att de jobba på.

#5 Konstig förfrågan
Se bilden nedan. Den säger allt. Ingen seriös person skulle på allvar skicka ett sådant mejl till en annan person på LinkedIn. 

#6 Inget engagemang
De har vare sig gillat eller kommenterat något. Nu är detta i och för sig inte helt ovanligt även hos icke-falska profiler. Men det är kombinationen av ovan och noll engagemang som är en varningflagga.

Kolla detta innan du tackar ja till en kontaktförfrågan

Har profilen ett riktigt profilfoto och inte en "stock photo" dvs "köpebild" från en bildbyrå? Är rubriken/titelraden professionell? Är det ett seriöst innehåll i erfarenhetsdelarna? Dvs. relativt komplett profil. Har personen engagerat sig i inlägg genom att kommentera eller gilla?


Du kan anmäla/rapportera en falsk profil. Gör så här:

Klicka på knappen “More” ute till höger om profilfotot. Välj “Report/Block“. Välj “Report this profile” i popup-fönstret. Välj vad som är anledningen till att du vill rapportera profilen till LinkedIn - "What do you want to do?" Klicka på “Submit” för att skicka din anmälan eller att välj  att gå tillbaka.
Här är lite mer att läsa om falska profiler på LinkedIn.
 

Exempel på falsk profil på LinkedIn.