Bra om denna film kan leda till nya tankar hos rekryterare... 1 oktober 2015

Igår såg jag en riktigt rolig film. En film jag nog kan gå och se igen. På bio (där filmen bäst ses - riktigt stor duk ger en annan upplevelse än liten skärm. Tycker jag). 

Filmen handlar om 70-årige Ben som är pensionär och änkling. Han tycker det är jättetråkigt att inte jobba, han saknar pulsen och den intellektuella utmaningen. Så dyker en chans upp att återgå till arbetslivet. Ett ungt e-handelsföretag - med mycket driven ung kvinnlig grundare/chef - söker seniora praktikanter. Ben blir utvald och får gå på intervju.

Mycket roligt att se/höra de unga rekryterarnas frågor till 70-årige Ben. Även om man har avklarad PA-utbildning - hur mycket "erfarenhet" har man som 28-30-årig när det gäller att intervjua seniorer som jobbat 30-40 år och fortfarande har mycket att ge?

En tidigare kund berättade att när hen sökte in till PA-utbildningen var man tvungen att ha ett års arbetslivserfarenhet för att uppfylla sökkriterierna. Men dessa krav hade tagits bort. Varför då undrar jag.

Vore det inte bra om de som rekryterar själva har jobbat i kanske 3-4 år INNAN de började en PA-utbildning? Hur bra är det att börja läsa PA-linje som nybakad student och vara klar när man är 23-24 år? Hur kan man sätta sig in i arbetslivserfarenheter om man inte själv har några? 

Erfarenhet åldras inte. Ben har mycket att bidra med visar det sig - på många olika plan. Stor erfarenhet av att analysera affärsplaner/göra marknadanalyser och av att hantera kollegor, kunder och chefer. Båda kritiska framgångsfaktorer i arbetslivet.  Hoppas denna film kan vara med och ändra på det faktum att (många) arbetsgivare mellan skål och vägg säger att de inte vill ha in några 50+are på intervju.

Det finns några företag i Sverige som förstått detta med senior arbetskraft, ett är GoVeteran. Känner du till fler? Jag tar gärna emot tips.OBS! Filmen jag såg "Praktikanten" (The Intern) har inte premiär förrän den 9 oktober.