Bra med stora språkkunskaper... 31 mars 2015

I söndags hörde jag av en slump P1:s "Söndagsintervjun" med finansmannen Sven Hagströmer. Förutom att det var intressant att få veta mer om hans bakgrund men det var i andra halvan av programmet som jag riktigt spetsade öronen.

Sven H har ett stort socialt engagemang och har bland annat startat Arbetsmäklarna på Tensta gymnasium.

Han blev först tillfrågad om att bli mentor åt en rektor på en gymnasieskola MEN Sven H ville komma till "en verklighet jag inte känner till" och det blev Tensta gymnasium. Utan att han visste om det blev han mentor för fyra av skolans värstingar och tyckte att de kunde gå hur långt som helst. Idag gör tre av skolans fyra värstingar karriär på Avanza bank... Vad säger det om samhället?

Har man ett särskilt ansvar som rik undrar reportern? Entreprenörer är förknippade med möjligheter oc har en speciell roll att fylla menar Sven Hagströmer som startat flera stiftelser. Bland annat Berättarministeriet är en skrivskola - där lärarna hittar nya sidor hos sina elever och elevernas självförtroende växer. Hjärnfonden & Allbright är två andra stiftelser Sven H är involverad i. 

Det har blivit helt snett med betygssystemet tycker Sven H som oxå undrar hur kul är det att gå hem och sitta på sina pengar? Vad som är viktigt är att engagera sig och därför han han även startat Läxhjälpen. eftersom han tycker det är helt tokigt att läxor skall göras i hemmet. Läxläsningen skall vara en del av skoldagen säger Sven H. "- Alla skall få samma chans, det tycker jag är enormt viktigt". Idag menar han att hur du klarar dina läxor beror helt och hållet på varifrån du kommer (vilka föräldrar du har).

ID-kortet i livet är språket - som är en förutsättning för att få ett jobb. Sven H var väldigt busig i skolan och hade dåliga betyg men samtidigt mycket målinriktad. Det absolut viktigaste Sven H fått av sina föräldrar är språket - varje sommar skickades han utomlands och bodde hos familjer och lärde sig tala franska, tyska och engelska - vilket han haft STOR nytta av hela sitt liv. Som språkmänniska är jag enig med honom. Kan du många språk har du absolut ett stort försprång i livet.

Den riktiga glädjen i livet är att se andra växa säger Sven Hagströmer. Jag kan bara hålla med.