BRA erfarenhet som ger utdelning i CV:t... 21 augusti 2014

Häromdagen lyssnade jag på P1-programmet "Radiokorrespondenterna". Jag hann inte mer än höra påannonseringen om Evelina som åkt till Peking i Kina som Au Pair (inslaget kommer 28 minuter in i programmet och kan även höras här) förrän jag tänkte "Så HIMLA smart!!!" 
 

Evelina hade åkt till Kina för att träna den kinesiska hon läst på Stockholms universitet i 1½ år. Och var tränar man språk bättre än i det land där det är modersmål - dvs där språket talas av "alla" runtom kring en?

Själv åkte jag till Montreal i Kanada som Au Pair för att jobba i svensk-kanadensisk familj, i en tvåspråkig stad - Montreal ligger i delstaten Quebec som under många år kämpat för att bli fristående och där engelska och franska var/är obligatoriska språk. På kvällarna pluggade jag "written" & "oral" engelska på McGill University

Att åka som Au Pair är ett mycket bra sätt att träna sina språkkunskaper. Engelska är det många som kan, kinesiska kan inte lika många. Genialt att åka till Kina. Mycket bra sak att ha med på sitt CV skulle jag säga. Speciellt när du är i början av din karriär - men även senare. Under "Övrigt": Au Pair i Kina under XX månader. Eller under "Språk" Kinesiska - flytande, arbetade som Au Pair i kinesisk familj i XX månader.

När jag åkte som Au Pair var det kontakter som gällde, kände man någon som kunde tipsa om en familj som behövde en Au Pair? Eller så läste man tidningsannonser från familjer som sökte Au Pair.

Idag finns det ett stort antal Au Pair-agenturer. T.ex. den svenska Au Pair-förmedlingen som Evelina rekommenderade att man som svensk använder - speciellt om man vill till Kina - för att undvika missförstånd som kan uppstår pga kulturrella förvecklingar om agenturer är kinesisk. Idag får nya Au Pairer en Au Pair-mentor och kan gå en introduktionskurs hur det är att vara Au Pair. Jag hade varken mentor eller gick någon introduktionskurs, det gick ganska bra ändå.